Nenemin Gömeç Çorbası (Süreyya Özbek)

NENEMİN GÖMEÇ ÇORBASI (Süreyya Özbek)

 

Kıbrıs genelinde nasıldır bilmiyorum ama, bizim evimizde kış akşamlarının en sevilen çorbasıydı. Nenemin gömeç çorbasını Türkiye'de içenler de çok sevdiler.

MALZEMELER

  • Bir adet orta boy soğan
  • İsteğe göre bir diş sarmısak (Nenem kullanmazdı ama Kıbrıs'ta Gömeç Çorbası'na sarımsak koyanlar var)
  • Sert ana gövdeleri hariç, körpe dallarıyla ve uç filizleriyle birlikte gömeç yaprakları.  Bir bağ gömeç yarım kilodan biraz daha az olabilir.
  • Yarım su bardağı zeytinyağı (Bol yağlı güzel olur)
  • Bir turunç veya bir limon (Bulabilirseniz turunç güzel olur. Çorbaya limonla ikisini karışık koyabilirsiniz) Bol ekşili olmasını isterseniz iki tane de konulabilir.
  • Yarım bardak pirinç
  • Bir tutam tuz
  • En az 1,5 litre su (göz kararı ayarlamak en iyisi)

YAPILIŞI

Gömeçler yıkandıktan sonra ince ince kıyılır. (maydanoz kıyar gibi da değil) Soğan ve sarımsak kıyılıp tencerede ısıtılan zeytinyağına atılarak pembeleşinceye kadar kavrulur (Soğanlar gömeçle beraber tekrar kavrulacağı için önceden çok kavrulmaması iyi olur.) Daha sonra kıyılmış gömeçlerle birlikte gömeçler solana kadar kavrulur. Limon, su ,tuz ve  pirinç eklenip orta hararetli ateşte pirinç pişene kadar kaynatılır (yaklaşık 15-20 dakika). Kıbrıs çorbalarının olmazsa olmazı zeytin ekmekle  iyi gider.

Afiyet olsun.

Biz gömeçleri ovadan topladık. Eğer bahçeden ya da ovadan toplayacaksanız dikkatli olun gömecin iki türü olur. Acı, yenecek gibi olmayan türünün yaprağının altında tüylü bir tabaka olur. Eğer ayırt etmekte zorlanırsanız gömeç yaprağını biraz ovalayın. Kadife kumaş gibi his veriyorsa acı olanıdır. O zaman oradan uzakta şansınızı deneyin, muhtemelen o kısımda hep acı olanlar yaygındır. Aşağıda topladığımız gömecin fotoğrafları bulunuyor.  Toplayacak olanlara kolay gelsin.

            

 

Sayfamızı Paylaşın:

Etiketler:

Sayfa Yorumları (0 )
  • ...

Yorum Ekleyin