ERENKÖY SAVAŞI'NIN 56. YIL DÖNÜMÜ'NÜ KUTLUYORUZ.

Kıbrıs Türk Halkının siyasi tarihinin ve varoluş savaşının önemli dönüm noktaları ve geleceğini belirleyen kilometre taşları vardır. Geçen hafta büyük coşku, heyecan ve onurla kutladığımız 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı, Kıbrıs Türk halkının Siyasi Tarihinin dönüm noktalarının ve kilometre taşlarının örüldüğü tarihlerin bütününü simgeleyen önemli bir bayramıdır. 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı’nı, Kıbrıs’ın Türkler tarafından fethinin 449’ncu, Rum-Yunan Terör Örgütü EOKA’nın ENOSİS mücadelesine karşı varlığını korumak için kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluşunun 62’inci ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kuruluşunun 44’ncü yıl dönümü olarak onurla kutladık. Bugün 1964 Erenköy Savaşı’nın 56’ncı yıl dönümünü egemen bir halk olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletimizde BARIŞ, HUZUR ve GÜVEN ortamında ÖZGÜR vatandaşlar olarak kutluyoruz.

Erenköy, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın örgütlenme sürecinde Türkiye’den silah, cephane gibi lojistik destek olanaklarının sağlanmasında önemli bir giriş noktası ve köprübaşı görevini yerine getirmiştir. Kıbrıs Türk halkı bu görevin etkinliğinin bir sonucu olarak 21 Aralık 1963 Akritas Planı ile başlatılan soykırım saldırılarına karşı direndi, Erenköy Savaşı ile köprübaşını güçlendirdi ve varlığını korudu,  20 Temmuz Barış Harekâtı’na kadar silahlı direnişini başarıyla sürdürdü. Bu niteliğiyle Erenköy Savaşı, Kıbrıs Türk Halkı’nın, VAROLUŞ SAVAŞI’nın, bağımsızlık, özgürlük ve egemenlik mücadelesinin önemli tarihi dönüm noktalarından biridir. Erenköy Savaşı, Kıbrıs Türk halkının varoluş tarihinin her aşamasında ortaya koyduğu gibi inandığı hedeflere ve zafere kararlılık yürüyüşünün kutlu tarihidir.

ERENKÖY SAVAŞI, Ağustos 1964 koşullarını ve o dönemdeki Kıbrıs gerçeklerini bilen, yaşayan yabancı gözlemcilerin de belirttikleri gibi üniversite öğrencileri ve az sayıdaki köylü Mücahitlerin yarattığı bir DİRENİŞ DESTANI’DIR.  Erenköy Savaşı Kıbrıs Türk halkının sadece bir direniş destanı değildir.  Bir destanın çok daha ötesinde anlamlı ve derin bir niteliğe sahiptir. Erenköy Direniş Destanı’nı gerçekleştiren oldukça sınırlı sayıda ve yetersiz silah gücü, profesyonel asker olmayan gönüllü üniversite öğrencileri ile köylü Mücahitlerin binlerce tam donanımlı Yunan Silahlı güçleri ile takviye edilmiş Rum ordusuna karşı direnerek yarattığı bir Direniş Destanı’dır.

Erenköy Direniş Destanı, Türkiye’de üniversite eğitimlerini kişisel geleceklerini hiç düşünmeden yarıda kesen öğrencilerin, İngiltere’de ailesini, işini, yaşam koşullarını, çocuklarını gözlerini kırpmadan bırakarak her şeylerini ortaya koyarak, sadece vatanlarını, halkının varlığını düşünerek Erenköy’e çıkan ve bölge halkının kadını, erkeği, ihtiyarı, çocuğu ile kahramanca savaşanların destanıdır.

Erenköy Savaşı, Anavatan Türkiye ile lojistik olanaklar sağlayan, Kıbrıs Türk halkının direniş gücünü takviye eden köprübaşını yaratan kahraman insanların savaşıdır. Bu kahramanlar, vatan ve millet sevgisinin üstünlüğünü, önemini ve Türk halkının Kıbrıs’ta varlığını, Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanmasını, yani ENOSİS’in önlenmesini, egemen, bağımsız ve özgür olmayı bir milli görev olarak yüklenen Kıbrıs Türk halkının varoluş savaşçılarıdır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve halkımızın geleceğini, egemen, bağımsız bir devlette özgür ve barış içinde yaşamayı sürdürecek koşulları geliştirecek, Doğu Akdeniz’de çıkarlarımızın korunmasını sürdürecek kritik bir dönemde Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini yaşıyoruz. İşte bu süreçte Siyasal Tarihimizde yaşanan dönüm noktaları ve gerçekler, geleceğimizi belirlemiş olan kilometre taşları dikkate alınarak, halkımızın ve devletimizin milli çıkarları temelinde sağduyu içinde hareket edilmesinin önemi büyüktür.

Özellikle Rum-Yunan ikilisinin ENOSİS hedeflerinin ve Türk halkını azınlık statüsüne düşürme mücadelesinin son bulmadığı, Rumların hiçbir şekilde değişmediği gerçekleri dikkate alındığında halkımızın sağduyu ile hareket etmesinin önemi daha artmaktadır.    

8 Ağustos 1964 Erenköy Direniş Destanı’nın yazıldığı, halkımızın özgürlüğü, bağımsızlığı ve egemenliği uğuruna Şehit olanların, Pilot Yzb. Cengiz Topel’in Rumlar tarafından işkenceyle şehit edildiği günün 56. Yıldönümüdür. Bugün 56. Yılında Erenköy Savaşımızı onurla ve kıvançla anarak bütün Erenköy Şehitlerimizi rahmet ve şükranla anar, kahraman gazilerimize ve Türkiye’nin Kıbrıs’a ilk Silahlı Müdahalesini gerçekleştiren ve Erenköy’de görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sonsuz şükranlarımızı sunarız.

                                                                                KIBRIS TÜRK KÜLTÜR DERNEĞİ

                                                                                               YÖNETİM KURULU

 

Sayfamızı Paylaşın:

Etiketler:

Sayfa Yorumları (0 )
  • ...

Yorum Ekleyin